Pracovní cesta do Francie

Členové týmu z Národního památkového ústavu Mgr. Jana Koudelová, Ph.D. a Mgr. František Kolář se ve dnech 2.-10. června 2024 zúčastnili pracovní cesty do Francie. Zde navštívili několik vytipovaných zámeckých a muzejních expozic, které mohou sloužit jako příklad dobré praxe prezentace objektů bez historického mobiliáře využívajících v expozicích moderní formy prezentace, jako jsou počítačové animace, 3D modely, rozšířená virtuální realita nebo audiovizuální prvky, netradiční způsoby prezentace stavebněhistorického vývoje („objekt jako exponát“); eventuálně kombinace výše zmíněného s konvenčními expozičními metodami. Mezi navštívenými objekty byl hrad Châteauneuf, rezidence Filipa Pota, dvořana burgundského vévody Filipa Dobrého, který představuje doklad bydlení na hradě v 15.-17. století a zároveň je příkladem moderního způsobu prezentace hradního objektu. Unikátním projektem je Guedelon, kde probíhá výstavba „středověkého“ hradu za použití dobových metod a technologií, zároveň jsou zde prezentována středověká řemesla (ale i další aktivity) přímo praktickými ukázkami. Další navštívený objekt, zámek Maulnes, je renesanční rezidencí s unikátním pětibokým půdorysem a vnitřními konstrukcemi. Prezentuje se zde postupná rekonstrukce zchátralého objektu, tato prezentace využívá zámek jako  exponát sám o sobě s příklady dochovaných historických konstrukcí. V Dijonu kolegové navštívili bývalý vévodský palác (dnes Muzeum krásných umění), kde se zejména zaměřili na studium prezentace objektu středověké kuchyně burgundských vévodů. Podrobně byla zdokumentována jak kuchyně, tak také torzálně dochované původně středověké prostory tvořící obytnou a reprezentační část někdejšího vévodského paláce ve středověku. Moderní způsoby prezentace, zejména využití audiovize a virtuání a rozšířené reality, členové týmu shlédli v Muséo Parc Alésia.

Při příležitosti této pracovní cesty měli kolegové také možnost aktivně se zúčastnit konference „Corpus Colloque international: Ustensiles et espaces culinaires de la Protohistoire au début du XXe siecle“ v Dijonu s příspěvkem „The remains of a medieval house with a living kitchen“. Konference se zabývala tématem kulinární kultury, s nímž pracujeme při realizaci výstav zejména na zámku v Bílovci, kde byly odkryty pozůstatky historické kuchyně. Na konferenci se členové týmu seznámili s novými poznatky a také metodami výzkumu kulinární kultury na úrovni evropské odborné komunity a získali cenný srovnávací materiál i analogie k prezentaci této problematiky.

Návštěva uvedených expozic i konference poskytla podklady pro porovnání se zkušenostmi z již realizovaných prezentací v obdobných objektech a povede k vytvoření ucelené databáze přístupů a způsobů prezentace, uplatnitelné formou case studies v dalším plánovaném výsledku projektu, kterým je památkový postup „Prezentace objektů bez historického mobiliáře“. Následně budou získané poznatky využity při přípravě a realizaci tří výstav s kritickým katalogem (Paměť zámků a jejich krajiny: Bílovec, Dívčí Hrad, Janovice).

MuséoParc Alesia – interaktivní prezentace
MuséoParc Alesia – prezentace formou komiksu
MuséoParc Alesia – multimediální prezentace
Maulnes – prezentace zámku jako exponátu
Maulnes – prezentace zámku jako exponátu
Maulnes – prezentace zámku jako exponátu
Maulnes – prezentace zámku jako exponátu
Chateauneuf – instalovaná část zámku
Chateauneuf – multimediální prezentace historického vývoje zámku
Chateauneuf – prezentace historického vývoje zámku – stavební prvky
Chauteauneuf – prezentace historického vývoje zámku
Chateauneuf – palác s moderní prezentací
Guedelon – prezentace původního účelu místností
Guedelon – stavba středověkého hradu
Guedelon – prezentace zednictví
Guedelon – prezentace tesařského řemesla
Guedelon – stavba „středověkého“ hradu

Kontakt

odpovědná osoba: Mgr. Romana Rosová, Ph.D.

 +420 724 793 914

 rosova.romana@npu.cz